Kruchy placek z jagodami

Składniki
- 1 żółtko
- 15 dag naturalny jogurt
- 50 dag jagody
- 20 dag gęsta śmietana
- 3 jajka
- 12 dag masło
- 6 dag cukier puder
- 3 łyżki cukier
- 2 łyżki mielone orzechy laskowe
- 17 dag mąka
- 2 łyżki bułka tarta
7 i wiecej osób
Mąkę wymieszać z orzechami i cukrem pudrem. Dodać żółtko i masło, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut.
Jajka ubić z cukrem, wymieszać ze śmietaną i jogurtem. Schłodzone kruche ciasto rozwałkować na placek o śr. 30 cm. Formę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Spód i brzegi formy wylepić ciastem. Gęsto ponakłuwać je widelcem. Spód posypać tartą bułką i jagodami. Zalać masą śmietanową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 60 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.