Reklama

Kruchy placek z jagodami

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 1 żółtko
  • 15 dag naturalny jogurt
  • 50 dag jagody
  • 20 dag gęsta śmietana
  • 3 jajka
  • 12 dag masło
  • 6 dag cukier puder
  • 3 łyżki cukier
  • 2 łyżki mielone orzechy laskowe
  • 17 dag mąka
  • 2 łyżki bułka tarta

Mąkę wymieszać z orzechami i cukrem pudrem. Dodać żółtko i masło, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut.

Jajka ubić z cukrem, wymieszać ze śmietaną i jogurtem. Schłodzone kruche ciasto rozwałkować na placek o śr. 30 cm. Formę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Spód i brzegi formy wylepić ciastem. Gęsto ponakłuwać je widelcem. Spód posypać tartą bułką i jagodami. Zalać masą śmietanową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 60 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy