Kruchy placek z podgrzybkami
Jeśli nie teraz, to kiedy? Nie czekaj, bo oto sezon na grzyby właśnie się rozpoczął.

Składniki
- 25 dag oczyszczonych podgrzybków
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól cebulowa
- cebula
- masło
- 20 dag żółtego sera
- pikantny sos paprykowy
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki jogurtu
- rozmaryn
- pieprz
- rukola
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli cebulowej. Dodaj oliwę i jogurt, wyrób ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj je na placek i wylep nim spód i brzegi natłuszczonej okrągłej formy, np. do tarty.
Oczyszczone grzyby pokrój. Podsmaż na maśle z posiekaną cebulą. Dopraw solą cebulową i rozmarynem.
Nadzienie rozsmaruj na cieście. Polej sosem paprykowym, posyp startym serem. Piecz 20 minut w temp. 200°C.
Udekoruj rukolą i podawaj.
Zobacz także: