Krupnik z marchewką
Pyszna zupa na zimę.

Składniki
- 6-8 łyżek średniej kaszy jęczmiennej (ok. 4 łyżek na litr wywaru)
- 3-4 marchewki
- 1 pietruszka
- 40 dag serc drobiowych
- 1/2 małego selera
- 5-6 ziemniaków
- 1-2 listki laurowe
- 4-5 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Serca opłukać, oczyścić. Zalać wodą (ok. 1 i 1/2 litra), lekko osolić, dodać świeżo mielony pieprz. Wrzucić listki laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości mięsa.
W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wywar z serc przecedzić. Do gorącego dodać warzywa i wsypać przepłukaną kaszę. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania do zupy włożyć pokrojone w plastry mięso oraz posiekany koperek. Doprawić.
Zobacz także: