Krwisty befsztyk po florencku

Ta potrawa zyskała międzynarodową sławę i jest serwowana w najlepszych restauracjach. A może i na twoim stole?

Prosty w przygotowaniu krwisty stek po florencku
Prosty w przygotowaniu krwisty stek po florencku123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 stek T-bone (600-700 g) o grubości na 2 palce
  • sól do smaku
  • ewentualnie pieprz i sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Steku nie myj. Ułóż go gorącym ruszcie nad rozżarzonym węglem (bez ognia). Grilluj z jednej strony. Nie sól ani nie nakłuwaj widelcem.

2. Po 4-5 minutach, gdy mięso ładnie się zrumieni, przewróć je. Smaż kolejne 5 minut. Pod sam koniec posól. Zdejmij. Od razu podawaj. Ewentualnie poprósz świeżo zmielony pieprzem i skrop odrobiną soku z cytryny.

Zobacz także:

Stek z wołowiny wagyu z masłem wasabiStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas