Reklama

Księga smaków: Miód pszczeli

Znany od tysięcy lat we wszystkich kulturach świata smakołyk, jest również lekarstwem. Nie na darmo nazywany jest „płynnym złotem”. Grecy uznawali miód za eliksir życia i nektar bogów.

Już dziś wprowadź miód do swego codziennego menu. Miej jednak na uwadze, że to produkt wysokokaloryczny. Nie przesadzaj więc z jego ilością. Naturalny miód sprawdza się jako dodatek do mięs, sałatek, sosów. Potęguje właściwości przypraw i sprawia, że dania mają bardziej intensywny smak.

Ważne informacje

Niezależnie od tego, w jaki sposób zechcesz wykorzystać miód w kuchni, warto żebyś pamiętała o kilku ważnych szczegółach. Inny miód pasuje do potraw słodkich, a inny do mięs czy surówek.

Miody jasne są łagodniejsze w smaku, dlatego najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów, sosów, napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek czy likierów. Z kolei miody ciemne nadają się do korzennych chlebów, strucli i innych ciast, a także miodów pitnych oraz miodówek.

Reklama

Wołowina na słodko


Pół kilo polędwicy wołowej pokrój w plasterki, a potem w paski. Mięso podsmaż na patelni z obu stron. Obierz 4 marchewki, 2 cebule i 3 ząbki czosnku. Marchew pokrój w paski, cebule i czosnek posiekaj. Warzywa podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym, doprawiając solą, pieprzem i startym imbirem.

Po chwili dolej pół litra bulionu warzywnego, 2 łyżki sosu sojowego i odrobinę octu owocowego. Całość zagotuj, dodaj mięso i duś, aż wołowina będzie miękka. Przed podaniem dopraw miodem gryczanym (3 łyżki). Podawaj z brązowym ryżem.

Warzywa pieczone w miodzie


Marchew, pietruszkę i buraki umyj i pokrój wzdłuż na ósemki, a dwie czerwone cebule na ćwiartki. Miód wymieszaj z oliwą i polej nim warzywa, mieszając, tak aby pokryły się jego warstwą. Cebule posmaruj oliwą. Ułóż warzywa w naczyniu, w którym będziesz je piec.

Posyp solą, pieprzem i tymiankiem, przykryj folią aluminiową i piecz ok. 30 minut w temperaturze 190 °C. Zdejmij folię i piecz jeszcze 30 minut, aż warzywa zmiękną. Przed podaniem skrop je sokiem z cytryny.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy