Które jajko zdrowsze: gotowane na miękko czy na twardo?
Jajko jest źródłem białka oraz istną skarbnicą witamin. Wielu uważa jednak, że może być szkodliwe – jest przecież bogate w cholesterol i może przyczynić się do chorób serca czy naczyń krwionośnych. Dozwolona przez ekspertów National Heart Foundation liczba jajek to aż sześć na tydzień. Czy jest zatem czego się bać? Od czego zależy szkodliwość jaj? Które jajko jest zdrowsze?
Jak we wszystkim, również w jedzeniu jajek trzeba znać umiar. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Chicago zwracają uwagę, iż osoby, które jedzą 3-4 jajka dziennie, rzeczywiście narażają się na choroby serca oraz przedwczesną śmierć. Zwracajmy też uwagę na to, z czym jemy jajka. Unikajmy smażenia ich na bekonie i przegryzania białym pieczywem, a ryzyko zachorowań na serce nie będzie już takie wielkie. Warto też zastąpić czasem majonez np. pastą z awokado.
Warto pamiętać, że - wbrew obawom o podwyższenie cholesterolu przy spożywaniu jajek - są one bogate w takie składniki odżywcze, które wspierają zdrowie serca. Są to m.in. betaina oraz cholina, odpowiedzialne za wspomaganie pracy serca oraz mózgu, dzięki którym można uchronić się przed takimi chorobami jak zawały serca czy udary mózgu. Oprócz tego, dzięki dużej zawartości białka, jajka pozwalają nam dłużej odczuwać sytość, dzięki czemu wspomagają odchudzanie.
Czytaj również: Jajka: jak naprawdę wpływają na nasze zdrowie?
Jajka należy gotować, co do tego nie ma wątpliwości. Te pojawiają się, gdy zaczynamy wybierać, jak powinniśmy gotować jajka, żeby były dla nas najzdrowsze. Poza wyjątkową konsystencją, jedną z podstawowych zalet jest to, że jajko ugotowane na miękko jest strawniejsze niż jajko ugotowane na twardo. W surowym żółtku nie ma jednak awidyny, która ogranicza wchłanianie biotyny, więc nie trzeba się obawiać jego jedzenia na surowo czy prawie surowo. Podczas długotrwałego gotowania jajka zmniejsza się w nim ilość antyoksydantów oraz witamin A i D. Warto zatem skracać czas gotowania jaj. Jajka na miękko są szczególnie lepsze dla sercowców, ponieważ krótki czas oddziaływania wysokiej temperatury na żółtko zmniejsza procent utleniania się cholesterolu.
Sprawdź: Jajka na śniadanie na trzy sposoby
Tak przygotowane jajko jest podstawą różnego typu sałatek oraz wielkanocnych dań. Jak jednak wypada w porównaniu z jajkami gotowanymi na miękko? Główną przewagą jest fakt, że ugotowane białko staje się strawniejsze i bardziej przyswajalne dla ludzkiego organizmu. Jesteśmy w stanie użyć aż 91 proc. protein z jajka gotowanego, a tylko 51 proc. z jaja surowego. Na tym jednak zalety zdrowotne się kończą. Choć z tak przygotowanego jajka możemy przyrządzić więcej potraw, warto ograniczać gotowanie na twardo. Smakoszom tego rodzaju jajek polecamy natomiast gotowanie ich możliwie najkrócej. Kilka minut po zagotowaniu się wody można odstawić garnek na bok, pozostawiając jaja w gorącej wodzie. Temperatura zacznie powoli spadać, zmniejszając procent utleniania się cholesterolu, a równocześnie jajko nie będzie surowe.
Przeczytaj również: Jak gotować jajka, aby dobrze się obierały?