Kuchnia irlandzka
Trzy doskonałe przepisy z kuchni irlandzkiej.
Składniki:
2 kg chudego boczku
3 cebule
7 ząbków czosnku
Natka pietruszki
Pęczek szczypiorku
75g +2 łyżki masła
200 g bułki tartej
Sól, pieprz
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki musztardy
2 łyżki dżemu jabłkowego
2 listki laurowe
2 jabłka
100 ml mleka
100 g śmietany
200 ml bulionu
125 ml cydru (wina jabłkowego)
1-2 gałązki tymianku
Farsz: 1 cebulę i 5 ząbków czosnku obrać i pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać. Roztopić 75 g masła, zeszklić cebulę i 3 ząbki czosnku. Dodać zioła i bułkę tartą. Ostudzić. Doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko.
Pasta: Roztopić 2 łyżki masła. Dodać 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, musztardę i dżem jabłkowy i posmarować mięso 2/3 przygotowanej pasty.
Nałożyć nadzienie. Zawinąć i związać nicią. Ułożyć na ruszcie, pod spodem umieścić blachę. Piec w temp. 175 st. C przez 3 godziny.
1 cebulę pokroić na duże kawałki. Po godzinie pieczenia na blasze ułożyć cebulę i listki laurowe. Po 30 i 60 minutach podlać ¼ l wody. Posmarować pozostałą pastą i piec do końca.
Na sos: jabłka obrać pokroić, 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Przygotowane składniki zagotować razem z cydrem, mlekiem, śmietaną, bulionem i tymiankiem. Gotować 15 minut. Sos zmiksować. Podawać z pieczonym boczkiem.
Składniki:
400 g marchewki
400 g pasternaku
2 łodygi selera naciowego
3 gałązki świeżego tymianku
250 g cebuli
1 kg wołowiny
Sól, pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
33 cl piwa Guinness (extra Stout)
0,5 l bulionu
Warzywa pokroić w kostkę. Mięso w ok. 5 cm kawałki. Mięso przesmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć warzywa, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć, wlać piwo bulion. Dodać mięso i tymianek. Wstawić (pod przykryciem) do rozgrzanego piekarnika (150 st. C) na 3 godziny doprawić solą i pieprzem.
Składniki:
0,33 l ciemnego piwa (np. Guinness)
500 g soczewicy
400 g karkówki wieprzowej
pęczek włoszczyzny
500 g ziemniaków
6 debreczynek
2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz, cukier
tymianek do dekoracji
Do piwa dolać 330 ml wody, wsypać soczewicę i odstawić na 2 godziny. Karkówkę umieścić w dużym rondlu, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Dodać soczewicę i gotować ok 15 minut. Włoszczyznę obrać i pokroić (marchewkę i pora w plasterki, selera w kostkę). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, kiełbaski w plasterki. Ziemniaki, tymianek, kiełbaski i marchewki, dodać do rondla i gotować dalsze 5 minut. Karkówkę wyjąć i lekko przestudzić. W tym czasie dodać selera i pora i gotować jeszcze 5-7 minut. Karkówkę pokroić w kostkę i ponownie dodać do potrawy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać udekorowane tymiankiem.