Kulebiak z kapustą
Grzyby zalać 1/2 l wody, odstawić na noc, następnego dnia ugotować. Kapustę posiekać, zalać przecedzonym wywarem z grzybów, dodać przyprawy (bez jałowca) i skórkę z cytryny. Gotować 30 minut na małym ogniu. Cebulę posiekać, usmażyć na oleju. Dodać pokrojone w paseczki grzyby, przyprawić, smażyć jeszcze przez chwilę. Kapustę zdjąć z ognia, wyjąć listki laurowe. Dodać grzyby z cebulą, wymieszać, przyprawić jałowcem, solą i pieprzem. Odparować na małym ogniu, przestudzić. Wymieszać z pokrojonymi orzechami i posiekanymi jajkami.
Rozwałkować ciasto, pośrodku ułożyć farsz. Skleić brzegi, powierzchnię potrawy posmarować jajkiem. Z resztek ciasta wyciąć dekoracje i ułożyć je na kulebiaku. Zrobić dziurki, aby farsz mógł parować podczas pieczenia. Kulebiak ułożyć w formie oprószonej mąką. Piec 30 minut w temp. 200°C.