Reklama

Kulebiak z kapustą

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • jajko
  • mielony jałowiec
  • 4-5 ziarenek ziele angielskie
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 sztuki cebula
  • 2 sztuki jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżki orzechy (włoskie, laskowe, migdały)
  • olej
  • 50 dag kiszona kapusta
  • sól
  • 2 sztuki goździki
  • 2 sztuki liść laurowy
  • 5 dag suszone grzyby
  • pieprz
  • 30 dag mrożone ciasto francuskie

Grzyby zalać 1/2 l wody, odstawić na noc, następnego dnia ugotować. Kapustę posiekać, zalać przecedzonym wywarem z grzybów, dodać przyprawy (bez jałowca) i skórkę z cytryny. Gotować 30 minut na małym ogniu. Cebulę posiekać, usmażyć na oleju. Dodać pokrojone w paseczki grzyby, przyprawić, smażyć jeszcze przez chwilę. Kapustę zdjąć z ognia, wyjąć listki laurowe. Dodać grzyby z cebulą, wymieszać, przyprawić jałowcem, solą i pieprzem. Odparować na małym ogniu, przestudzić. Wymieszać z pokrojonymi orzechami i posiekanymi jajkami.

Reklama

Rozwałkować ciasto, pośrodku ułożyć farsz. Skleić brzegi, powierzchnię potrawy posmarować jajkiem. Z resztek ciasta wyciąć dekoracje i ułożyć je na kulebiaku. Zrobić dziurki, aby farsz mógł parować podczas pieczenia. Kulebiak ułożyć w formie oprószonej mąką. Piec 30 minut w temp. 200°C.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy