Kupujemy mięso

L​epszy drób czy wołowina, mięso od rzeźnika czy foliowane z supermarketu? Na co warto zwrócić szczególną uwagę, aby mięso, które pojawi się na twoim talerzu, było nie tylko świeże i smaczne, ale i zdrowe?

Najlepiej kupować mięso w kawałku i dopiero potem samodzielnie je zmielić
Najlepiej kupować mięso w kawałku i dopiero potem samodzielnie je zmielić123RF/PICSEL

1. Pakowane czy na wagę?

2. Z bazaru czy ze sklepu?

Mimo że pochodzące prosto ze wsi mięso kusi pochodzeniem z naturalnego chowu i z ekologicznych pastwisk nie zawsze jego jakość jest taka, jak się wydaje. Każde mięso zanim trafi do sprzedaży powinno być zbadane przez weterynarza, który sprawdzi, czy jest ono zdrowe i bezpieczne do spożycia (mięso bywa źródłem zakażenia pasożytami, bakteriami chorobotwórczym, takimi jak BSE czy ptasią grypą). To na bazarze może nie spełniać tych wymogów. Kupując je, ryzykujesz zdrowiem, chyba że mięso ze straganu jest należycie przechowywane - w chłodni. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości - pytaj, czy posiada specjalny atest weterynaryjny.

3. Sprawdź świeżość

4. Mrożone jak świeże

5. Czerwone mięso na indeksie?

6. Kurczaki faszerowane hormonami?

7. Jakie mięso dawać dzieciom?

O tym warto pamiętać

Wędliny kupuj w małych ilościach, w kawałku, bo w plasterkach szybciej się psują.

Wybieraj wędliny suche i podsuszane - nadają się do spożycia nawet przez tydzień. Jeśli pojawi się na nich biały nalot, nie panikuj! To wytrącona sól. Wystarczy wytrzeć ją bawełnianą ściereczką.

Samodzielnie miel mięso. Gotowe mielone pełne jest tłuszczu, skórek i podrobów.

Mięso przechowuj opakowane w papier, a nie w folię, która przyspiesza jego psucie.

Kupując mięso pakowane, unikaj tego, w którym jest dużo wycieków. Może być nie najświeższe...