Kurczak faszerowany

Składniki
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 szklanka mleko
- pieprz
- 2 sztuki bułka
- sok z 1/2 cytryny
- 2-3 ząbki czosnek
- sól
- 2-3 łyżki stopione masło
- 40 dag wątróbki drobiowe
- 2 łyżki olej
- kurczak
- 5 dag masło
- 2 sztuki jajka
5-6 osób
Czosnek rozetrzeć z solą, natrzeć kurczaka, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Schłodzić.
Wątróbki oczyść, drobno pokroić. Bułki namoczyć w mleku. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z masłem, wymieszaj z bułką. Dodaj wątróbki. Doprawić. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą.
Kurczaka napełnić farszem. Otwory spiąć wykałaczkami. Nóżki związać nicią. Tuszkę posmarować roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika (180°C), piec ok. 1-1,5 godziny.