Kurczak faszerowany grzybami
Grzybami możemy cieszyć się cały rok – gdy je zamarynujemy lub ususzymy. A ze świeżych przygotujmy aromatyczne dania.
Kurczaka umyj, osusz. Z wewnątrz i zewnątrz natrzyj solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki. Grzyby starannie oczyść z igliwia, opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Większe pokrój na mniejsze kawałki, małe pozostaw w całości.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła, wrzuć posiekaną cebulę, mieszając zeszklij. Następnie wrzuć grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zmniejsz ogień. Smaż, aż odparuje nadmiar płynu.
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wystudź.
Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach. Do kaszy dodaj wystudzone grzyby, jajka oraz starty ser. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wnętrze kurczaka wypełnij przygotowanym nadzieniem. Zaszyj lub zepnij wykałaczkami.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Piecz pod przykryciem 70-80 minut w temperaturze 180°C.