Reklama

Kurczak na masie knedlowej

Pożywny obiad.

Składniki

  • 7 czerstwych bułek kajzerek
  • 1/2 pęczka świeżego oregano (ewentualnie 2 łyżeczki suszonego)
  • 2 średnie cebule
  • 100 g wędzonego boczku
  • 300 ml mleka
  • 3 jajka
  • sól
  • 30 g masła
  • pieprz
  • 1 sprawiony kurczak (1 kg)
  • 6-8 łyżek oliwy
  • słodka papryka w proszku
  • tłuszcz do blachy

1. Mleko zagotować. Nieco oregano odłożyć do dekoracji, resztę posiekać i wymieszać w miseczce z bułkami pokrojonymi w kosteczkę. Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć go na chrupko na suchej patelni. Dodać cebulę i chwilę razem podsmażyć. Wrzucić do miseczki z bułkami. Zalać gorącym mlekiem. Wymieszać. Kiedy masa lekko przestygnie, dodać jajka, masło oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrobić. Odstawić pod przykryciem na godzinę. Kurczaka opłukać, osuszyć. Tuszkę przekroić wzdłuż na pół.

Reklama

2. Mięso posypać solą i pieprzem. Posmarować oliwą. Oprószyć słodką papryką. Blachę z piekarnika posmarować tłuszczem. Na spodzie grubą warstwą (1-2 cm) rozsmarować przygotowaną masę knedlową. Ułożyć na niej połówki kurczaka, przecięciem do dołu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 60 minut. Przed podaniem udekorować odłożonym oregano.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy