Kurczak pieczony w ziołach
Jak sprawić, aby obiad był wyjątkowy? Warto wypróbować ten przepis na tradycyjne mięso.
Sposób przygotowania
Zioła opłucz, osusz, grubo posiekaj. Cytrynę sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Przygotowane składniki wymieszaj z czterema łyżkami oleju. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Kurczaka umyj, osusz.
Natrzyj mieszanką ziół i przypraw. Nogi zwiąż. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 75-90 minut.
Trzy cebule i wszystkie marchewki obierz, pokrój na kawałki. Obłóż nimi kurczaka po ok. 30 minutach pieczenia. Podlej szklanką wody. Po ok. 45 minutach pieczenia znów podlej tuszkę szklanką wody.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Szpinak opłucz, listki osusz. Pozostałą cebulę obierz i posiekaj. Pomidory umyj, pokrój na połówki.
Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj pomidory i szpinak. Duś razem przez pięć minut. Poprósz solą oraz pieprzem. Ziemniaki usmaż na pozostałym oleju. Pod koniec posól.
Upieczonego kurczaka zdejmij z blachy. Sos z dna oraz warzywa przełóż na sitko, cały płyn przecedź. Potem go zagotuj i zagęść zasmażką błyskawiczną. Ponownie zagotuj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Kurczaka obłóż plasterkami cytryny i udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj z sosem z pieczenia oraz ziemniakami i szpinakiem duszonym z pomidorami.
Zobacz także: