Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku

Wypróbuj ten przepis, jeśli szukasz pomysłu na eleganckie, ale łatwe do przyrządzenia danie z drobiu.

Podobnie możesz przygotować udka kurczaka. Obsmaż je wcześniej na patelni, a w trakcie pieczenia podlej 2-3 łyżkami wermutu.
Podobnie możesz przygotować udka kurczaka. Obsmaż je wcześniej na patelni, a w trakcie pieczenia podlej 2-3 łyżkami wermutu.123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kurczak
  • 70 g masła
  • 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 40 ząbków czosnku (ok. 3 główki)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka opłucz i osusz. Do wnętrza tuszki włóż połowę masła, tymianek, posyp odrobiną pieprzu i soli. Z wierzchu poprósz solą i pieprzem i posmaruj resztą masła. Główki czosnku rozdziel na ząbki i obierz je.

2. Mięso ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Obok poukładaj ząbki czosnku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C - z termoobiegiem. Piecz 80 minut, co jakiś czas podlewając wytwarzającym się sosem. Podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz sosem z pieczenia.

Zobacz także:

Jak zrobić kurczaka curry?Interia Kulinaria
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas