Kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku
Wypróbuj ten przepis, jeśli szukasz pomysłu na eleganckie, ale łatwe do przyrządzenia danie z drobiu.
Składniki
- 1 kurczak
- 70 g masła
- 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 40 ząbków czosnku (ok. 3 główki)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka opłucz i osusz. Do wnętrza tuszki włóż połowę masła, tymianek, posyp odrobiną pieprzu i soli. Z wierzchu poprósz solą i pieprzem i posmaruj resztą masła. Główki czosnku rozdziel na ząbki i obierz je.
2. Mięso ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Obok poukładaj ząbki czosnku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C - z termoobiegiem. Piecz 80 minut, co jakiś czas podlewając wytwarzającym się sosem. Podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz sosem z pieczenia.
Zobacz także: