Kurczak po litewsku z kaszą gryczaną
Szukasz pomysłu na oryginalny, wytworny obiad? Polecamy kurczaka po litewsku- robi wrażenie!
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić, cebule obrać, posiekać. Podsmażyć razem na łyżce masła, dusić pod przykryciem 15 minut. Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem, tymiankiem. Zdjąć z ognia, wymieszać z kaszą, posiekaną zieleniną i surowym jajkiem.
2. Resztą masła wysmarować naczynie żaroodporne. Kurczaka umyć, nadziać farszem z kaszy, ułożyć w naczyniu. Natrzeć z wierzchu zmiażdżonym czosnkiem, solą, majerankiem, cząbrem, papryką ostrą i słodką.
3. Kurczaka schładzać minimum 1 godz. w lodówce. Następnie skropić sosem sojowym, podlać piwem, przykryć folią aluminiową i wstawić na 1 godz. do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po tym czasie zdjąć folię, zmniejszyć temp. do 150°C i piec jeszcze pół godziny.
Zobacz także: