Kurczak po litewsku z kaszą gryczaną

Żeby się upewnić, czy kurczak na pewno dopiekł się w środku, wbij nóż w mięso i dociśnij. Gdy wypłynie bezbarwny płyn, jest już dobry, a gdy różowawy – trzeba piec dalej.
Żeby się upewnić, czy kurczak na pewno dopiekł się w środku, wbij nóż w mięso i dociśnij. Gdy wypłynie bezbarwny płyn, jest już dobry, a gdy różowawy – trzeba piec dalej. 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 duży kurczak
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 30 dag pieczarek
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 1 szklanka piwa
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 pęczka natki pietruszki i szczypiorku
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, cząber, tymianek, sos sojowy
Najlepszy sposób na risotto z kurczakiemInteria KulinariaInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?