Kurczak rozmarynowo-cytrynowy
Wypróbuj ten przepis, jeśli szukasz pomysłu na eleganckie, ale łatwe do przyrządzenia danie z drobiu.
Sposób przygotowania:
1. Cytryny starannie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. W miseczce wymieszaj miód z olejem, 2 łyżkami wody, sokiem i skórką cytrynową. Przypraw solą, pieprzem i imbirem.
2. Kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj przygotowaną marynatą - z zewnątrz i wewnątrz. Włóż na całą noc do lodówki.
3. Odłożoną cytrynę pokrój w plasterki. Zamarynowanego kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Do tuszki włóż kilka plasterków cytryny oraz gałązki rozmarynu. Skrzydełka podwiń pod spód, a nogi zwiąż bawełnianą nicią. Tuszkę obłóż pozostałymi plastrami cytryny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
4. Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 165°C. Piecz jeszcze ok. 80 minut. Aby kurczak miał chrupiącą skórkę, na 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj go lub spryskaj lekko osoloną wodą.