Kurczak w mleku i orzechach
Składniki
- 1 kurczak
- Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 6 ząbków czosnku
- 50 g masła
- olej do smażenia
- 0,5 l mleka
- pół pęczka szałwii
- sok z 2 cytryn
- 200 g orzechów włoskich i laskowych
3-4 osób
- Kurczaka umyj, oczyść i wysusz. Czosnek bardzo drobno posiekaj. Mięso natrzyj czosnkiem, szałwią oraz przyprawą Knorr, aby było aromatyczne i chrupiące. Odstaw na ok. 4 godziny.
- Orzechy upraż na patelni. Dodaj do mięsa. Do środka kurczaka włóż masło.
- Całość umieść w wysokim naczyniu do pieczenia. Jogurt połącz z mlekiem. Mięso zalej mlecznym płynem tak, aby sięgał on do połowy wysokości kurczaka. Cytryny umyj, wyciśnij z nich sok, przemieszaj go z sosem.
- Papier pergaminowy zmocz wodą i przykryj nim kurczaka. Piecz go przez ok. 2 godziny w temperaturze 160°C. Gotowy kurczak powinien być miękki oraz soczysty. Możesz podawać go z ryżem bądź ziemniakami.