Kurczak w occie jabłkowym

To bardzo łatwe do przyrządzenia danie urzeka soczystością i bogatym smakiem. Wypróbuj przepis na pyszne filety z kurczaka w occie jabłkowym!

Proste w przygotowaniu, soczyste sznycle z kurczaka w occie jabłkowym
Proste w przygotowaniu, soczyste sznycle z kurczaka w occie jabłkowym123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • po sporej szczypcie suszonego estragonu, rozmarynu i cząbru

Sposób przygotowania:

1. Filety przekrój na 2 płaty. Lekko rozklep je dłonią. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Olej wymieszaj z octem, czosnkiem, solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Mięso włóż do marynaty. Przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 30-60 minut.

2.Mięso ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj marynatą z dna miski. Piecz 20-25 minut w 180°C. W czasie pieczenia sznycelki 2-3 razy obróć, aby równomiernie się zrumieniły.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Kurczak z mangoInteria.tv
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?