Kurczak w śmietanie
1. Kurki czyścimy z paproszków, resztek, gałązek, piachu i płuczemy w misce z zimną wodą po czym odcedzamy i osuszamy. Umytą i osuszoną dymkę kroimy w pierścienie. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę.
2. Mięso krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy w nim kurczaka. Dodajemy kurki, pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem, czosnek, mieszamy. Zalewamy bulionem i dusimy około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem, solą, szafranem i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
3. Kurczaka w śmietanie przekładamy na talerz, posypujemy łyżką mielonych migdałów i podajemy z ryżem jaśminowym, ziemniakami lub z bułką, np. bagietką z masłem czosnkowym.
Wartość odżywcza porcji 370 kcal, Białko 40 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 8 g
Zobacz również: