Reklama

Kurczak w śmietanie

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 1

Składniki

  • 150 g filetu z kurczaka
  • 2 nieduże dymki ze szczypiorkiem
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 75 g równej wielkości kurek
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany
  • łyżka mielonych migdałów
  • sól, pieprz, szczypta szafranu
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

1. Kurki czyścimy z paproszków, resztek, gałązek, piachu i płuczemy w misce z zimną wodą po czym odcedzamy i osuszamy. Umytą i osuszoną dymkę kroimy w pierścienie. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. 

2. Mięso krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy w nim kurczaka. Dodajemy kurki, pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem, czosnek, mieszamy. Zalewamy bulionem i dusimy około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem, solą, szafranem i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. 

3. Kurczaka w śmietanie przekładamy na talerz, posypujemy łyżką mielonych migdałów i podajemy z ryżem jaśminowym, ziemniakami lub z bułką, np. bagietką z masłem czosnkowym.

Wartość odżywcza porcji 370 kcal, Białko 40 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 8 g
Zobacz również:

Reklama


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | śmietana | kurki | przepisy | potrawy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy