Limonki sparzyć wrzątkiem, przekroić, wycisnąć sok. Sok limonkowy wymieszać z 4 łyżkami rumu i 2 łyżkami oliwy. Filety drobiowe opłukać, osuszyć, przełożyć do miseczki. Polać przygotowaną marynatą, dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut.
2 Dymki oczyścić, posiekać. Kolendrę opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Trochę kolendry odłożyć do dekoracji, resztę grubo posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory przełożyć na sitko, by ociekły z zalewy. Rozgnieść je widelcem, wymieszać z 5 łyżkami oliwy, resztą rumu, z czosnkiem, dymkami i kolendrą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Zrumienić na niej mięso. Oprószyć je solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornej formy. Polać przygotowanym sosem. 3Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie obrócić. Przed podaniem udekorować listkami kolendry.