Kurczak z ziołami w chrupiącej panierce
Dobrze znana potrawa w zupełnie nowym wydaniu.

Składniki
- 4 podwójne piersi kurczaka
- 1 pęczek bazylii
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 20 dag płatków owsianych
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 3 dag tartego sera parmezan
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz
Bazylię i natkę umyć, osuszyć. Czosnek obrać. Wrzucić do blendera, dodać słonecznik, parmezan, oliwę z oliwek. Zmiksować na gęste pesto, doprawić solą i pieprzem. Mięso umyć, osuszyć lekko rozbić, doprawić. Na filety nakładać pesto, złożyć na pół, spiąć wykałaczkami. Panierować w mące, jajkach i w płatkach zmieszanych z bułką tartą. Smażyć ok. 15 minut, przewracając.Zobacz także: