Reklama

Kurczak ze szpinakiem

Idealny na niedzielny obiad.

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • ok. 30 dag świeżego szpinaku (może być mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki startego sera żółtego, np. mozarella
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą pierś z kurczaka przekrój ostrym nożem wzdłuż, tak, by otrzymać dwa cienkie plastry. Plastry mięsa przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Każdy plaster piersi oprósz z obu stron solą oraz pieprzem. Mięso przykryj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Szpinak dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Osusz, odetnij ogonki a liście pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć szpinak. Mieszając, smaż 2-3 minuty. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Szpinak mrożony wrzuć do rondelka i duś tak długo, aż odparuje cały płyn, na koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.

Reklama

Na każdym kawałku mięsa rozłóż przestudzony szpinak i posyp startym żółtym serem. Złóż mięso i zepnij je wykałaczkami. Przełóż je do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw naczynie z mięsem, piecz 15-20 minut. Podawaj z ryżem i ulubioną surówką. Rada: Roladki można też posmarować cienką warstwą pesto.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy