Reklama

Kurki słodko-kwaśne

Składniki

  • 2 kg kurek
  • 1,5 szkl. octu spirytusowego
  • 4 szkl. wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 10 małych goździków
  • 4 szkl. wody
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5-centymetrowy kawałek cynamonu

Przygotowanie:

Oczyść kurki i opłucz. Wrzuć je na 1 minutę do lekko osolonego wrzątku. Odcedź i ułóż w wyparzonych słoikach. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z przyprawami i octem, pod koniec dodaj miód. Gotuj ok. 15 min. Wymieszaj i przecedź zalewę, aby mieć "czyste" grzybki. Zalej kurki w słoikach zalewą. Zakręć i odwróć do góry dnem. Będą gotowe po 2-3 tygodniach.

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy