Reklama

Kwaśny rosół z makaronem

Przepis: Ching-He Huang.

Porcja: dla 4 osób

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki

  • 115 g suszonego chińskiego makaronu jajecznego
  • prażony olej sezamowy
  • 6 szklanej wywaru rosołowego
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1,5 cm świeżego imbiru, obranego i pokrojonego na cienkie plasterki
  • 1 czerwona papryczka Fresno, pokrojona
  • 6 ud kurczaka bez kości, pokrojonych na plasterki grubości 1,5 cm
  • 1 łyżka wina ryżowego Shaohsing lub wytrawnej sherry
  • 3 świeże grzybki shiitake, oczyszczone i pokrojone na plasterki
  • jedna puszka pędów bambusa, odsączonych i pokrojonych na długie paski
  • 1/2 średniej główki kapusty Napa, posiekanej na paski długości 1,5 cm (około 4 szklanki)
  • jeden blok świeżego, twardego tofu (około 170 g), pokrojonego na długie paski
  • 2 do 3 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 do 3 łyżek czarnego octu ryżowego
  • sól morska
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 2 dymki, drobno posiekane do ozdoby
  • 1 garść kolendry, posiekanej, do ozdoby

Ugotuj makaron al dente (w ponad litrze wrzącej wody). Odsącz i wymieszaj z niewielką ilością oleju sezamowego. Odstaw na bok.  Zagrzej wywar w garnku.

Podgrzej duży wok na dużym ogniu. Gdy zacznie dymić, dodaj olej arachidowy. Smaż imbir i papryczkę przez mniej niż 30 sekund. Dodaj kurczaka i zacznij mieszać po minucie. Gdy kurczak zacznie brązowieć, dodaj wino ryżowe i mieszaj, aż prawie całe wyparuje.  Dokładnie wmieszaj tofu, następnie dodaj grzyby, bambus i białe części kapusty Napa, smaż mieszając przez minutę. Dodaj gorący wywar. Doprowadź do wrzenia i zredukuj ogień. Przypraw zupę sosem sojowym, czarnym octem ryżowym, solą oraz świeżo zmielonym białym pieprzem. Wmieszaj zielone części kapusty i gotuj dalej przez 10 minut, zbierając powstającą pianę.

Reklama

 Podziel makaron między cztery miski. Nalej zupę i udekoruj dymką i kolendrą.

"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy