Kwiaty cukinii faszerowane ricottą

Danie niezwykle łatwe do wykonania. Ze składników, które na pewno masz pod ręką albo... w ogródku – jak niedoceniane kwiaty cukinii.

Efektowna i smaczna przekąska z kwiatami cukinii
Efektowna i smaczna przekąska z kwiatami cukinii123RF/PICSEL

Składniki

  • 12 kwiatów cukinii
  • 250 g ricotty
  • 1 pęczek bazylii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Kwiaty cukinii umyj i osusz. Z każdego kwiatu wyjmij nasiona. Opłucz liście bazylii. Osusz je i posiekaj. Wymieszaj je z ricottą. Przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

2. Do środka każdego kwiatu nałóż łyżeczką farsz i delikatnie zawiń u góry. Ułóż je na wyłożonej pergaminem blasze. Skrop oliwą. Zapiekaj 15 minut w 180°C.

Zobacz także:

Makaron carbonara z cukiniąStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas