Kwiaty cukinii w pikantnej panierce
Są lekkostrawne, niskokaloryczne i mają dużo potasu, wapnia i żelaza. Cukinie, kabaczki oraz patisony świetnie smakują w panierce i farszu, ale też na przykład w postaci placków.
Sposób przygotowania:
1. Z kwiatów cukinii delikatnie usuń pręciki.
2. Wlej do miski piwo (można je zastąpić wodą lub mlekiem). Dodaj mąkę, jajko, ser pecorino, pieprz cayenne i szczyptę soli. Wszystko wymieszaj rózgą kuchenną, aż powstanie ciasto.
3. Wysyp na płaski talerz bułkę tartą.
4. Każdy kwiat zanurz w cieście, a następnie delikatnie obtocz w bułce tartej.
5. W dużym rondlu rozgrzej grubą warstwę oleju. Kładź kwiaty tak, aby były w nim zanurzone. Smaż przez kilka minut, aż nabiorą złocistej barwy. Podawaj ciepłe.
Zobacz także: