Dla 6 osób
Czas przygotowania: 20 min
Czas marynowania: 2 h
Czas grillowania: 10 min
- 6 małych piersi z kaczki
Marynata
- 2 ząbki czosnku, posiekanego
- 1 kawałek imbiru ok. 2 cm
- 150 g drobnego cukru brązowego
- 100 ml octu ryżowego
- 100 ml sosu sojowego
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
Na patelni rozgrzej cukier i rozpuść go. Kiedy zacznie się karmelizować obniż ogień i cały czas mieszając dodaj sos sojowy i ocet ryżowy.
Jak się zagotuje dodaj posiekany imbir, czosnek, przyprawy 5 smaków oraz pieprz. Wyłącz i ostudź sos.
Na piersi z kaczki od strony tłuszczu zrób krzyżyk. Wszystkie piersi włóż do dużego naczynia i podlej zimną marynatą. Pozostaw w marynacie, w temp. pokojowej ok. 2 godzin.
Grill ustaw na metodę bezpośrednią i grilluj kaczkę od strony skóry ok. 5 min, natomiast od strony mięsa ok. 3 min. Kaczkę możesz cały czas podlewać marynatą.