Reklama

Lamingtony

Ten tradycyjny australijsko-nowozelandzki przysmak jest wspaniały − to ulubiony deser mojej mamy. Często przygotowuję go dla moich amerykańskich znajomych, ponieważ w Stanach nie można go kupić w cukierniach.

Pianka to najważniejsza część pysznego lamingtona.

Czas przyrządzenia: 40 minut + studzenie
Składniki dla: 8 (zależnie od rozmiaru)

Składniki na piankę

  • 125 g solonego masła, miękkiego i posiekanego
  • 1¼ szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jaja
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1¾ szklanki przesianej mąki z dodatkiem spulchniającym (self-raising flour)
  • ½ szklanki mleka

Składniki na polewę

  • 1 łyżka solonego masła
  • 200 g dobrej jakości ciemnej czekolady, posiekanej (najlepiej, jeśli nie jest to czekolada do wypieków)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka holenderskiego (ciemnego) kakao
  • 2 szklanki wiórków kokosowych

Lamingtony - przygotowanie:

1.      Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj tłuszczem blachę o wymiarach 28x20 cm, wyłóż papierem do pieczenia.

2.      Ubij mikserem masło i cukier, aż osiągnie lekką, puszystą konsystencję. Dodaj ekstrakt waniliowy, zmiksuj. Pojedynczo dodawaj jajka, cały czas ubijając. Dodaj olej i śmietanę, ubijaj do połączenia składników.

3.      Ustaw mikser na niskie obroty, dodaj połowę mąki i połowę mleka. Miksuj do połączenia składników, następnie dodaj resztę mąki i mleka, miksuj, aż składniki się połączą.

Reklama

4.      Przelej miksturę do przygotowanej blachy, piecz przez 30 minut. Żeby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wetknij szpikulec w środek ciasta. Jeśli będzie czysty po wyjęciu, ciasto można wyjąć z piekarnika.

5.      Pozostaw na blasze na parę minut, następnie przenieś na kratkę i przykryj szmatką, aby zapobiec wysuszeniu. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

6.      Polewa: w rondlu na małym ogniu roztop razem masło i czekoladę. Zdejmij z ognia.

7.      Połącz cukier puder i kakao, stopniowo dodawaj do czekolady, mieszając do połączenia składników. Jeśli mieszanka jest za gęsta, można dodać odrobinę gorącej wody.

8.      Pokrój ciasto na kwadraty o dowolnym rozmiarze. Na talerzu rozsyp wiórki kokosowe. Zanurzaj kwadraty w polewie, a następnie przenoś na talerz i obtaczaj w wiórkach. Przenieś na duży talerz.

9.      Schładzaj przez co najmniej 20 minut przed podaniem. To idealny dodatek do kubka gorącego kakao.

Czas pieczenia: 30 minut

Przepis pochodzi z książki "Robyn Lawley gotuje"

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy