Lamingtony
Ten tradycyjny australijsko-nowozelandzki przysmak jest wspaniały − to ulubiony deser mojej mamy. Często przygotowuję go dla moich amerykańskich znajomych, ponieważ w Stanach nie można go kupić w cukierniach.
Pianka to najważniejsza część pysznego lamingtona.
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj tłuszczem blachę o wymiarach 28x20 cm, wyłóż papierem do pieczenia.
2. Ubij mikserem masło i cukier, aż osiągnie lekką, puszystą konsystencję. Dodaj ekstrakt waniliowy, zmiksuj. Pojedynczo dodawaj jajka, cały czas ubijając. Dodaj olej i śmietanę, ubijaj do połączenia składników.
3. Ustaw mikser na niskie obroty, dodaj połowę mąki i połowę mleka. Miksuj do połączenia składników, następnie dodaj resztę mąki i mleka, miksuj, aż składniki się połączą.
4. Przelej miksturę do przygotowanej blachy, piecz przez 30 minut. Żeby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wetknij szpikulec w środek ciasta. Jeśli będzie czysty po wyjęciu, ciasto można wyjąć z piekarnika.
5. Pozostaw na blasze na parę minut, następnie przenieś na kratkę i przykryj szmatką, aby zapobiec wysuszeniu. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
6. Polewa: w rondlu na małym ogniu roztop razem masło i czekoladę. Zdejmij z ognia.
7. Połącz cukier puder i kakao, stopniowo dodawaj do czekolady, mieszając do połączenia składników. Jeśli mieszanka jest za gęsta, można dodać odrobinę gorącej wody.
8. Pokrój ciasto na kwadraty o dowolnym rozmiarze. Na talerzu rozsyp wiórki kokosowe. Zanurzaj kwadraty w polewie, a następnie przenoś na talerz i obtaczaj w wiórkach. Przenieś na duży talerz.
9. Schładzaj przez co najmniej 20 minut przed podaniem. To idealny dodatek do kubka gorącego kakao.
Czas pieczenia: 30 minut
Przepis pochodzi z książki "Robyn Lawley gotuje"
Zobacz także: