Langosz (Lángos)
Z kuchni węgierskiej.
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 200 g (2-3 sztuki) ugotowanych ziemniaków
- 3 łyżki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 400 ml mleka
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- sos czosnkowy
- szczypiorek
- kilka plasterków sera żółtego i boczku
- olej do smażenia
1. W misce w 100 ml mleka rozpuść drożdże, łyżkę mąki oraz cukier. Odstaw miskę pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć dobrze tłuczkiem.
3. Połącz drożdże, ziemniaki, resztę mąki i mleka. Dodaj 2 łyżki oleju i sól. Wyrób gładkie ciasto, posyp mąką i odstaw miskę pod przykryciem, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30 min).
4. Następnie podziel ciasto na 4 równe kule i uformuj rękami lub wałkiem niezbyt cienkie placki.
5. Smaż je na głębokim oleju z obu stron na zloty kolor.
6. Boczek pokrój na mniejsze plastry i przesmaż na suchej patelni.
7. Ser zetrzyj na tarce i pokrój szczypiorek (kilka gałązek zostaw do dekoracji).
8. Nałóż te składniki na ciepłe langosze i polej sosem czosnkowym.
Zobacz także: