Lasagna z cukinią i dwoma sosami
Są lekkostrawne, niskokaloryczne i mają dużo potasu, wapnia i żelaza. Cukinie, kabaczki oraz patisony świetnie smakują w panierce i farszu, ale też na przykład w postaci zapiekanki.
Składniki
- 2 cukinie
- 16 płatów lasagne
- 150 g tartego parmezanu
- listki bazylii i tymianku
na sos boloński
- cebula
- 350 g mięsa mielonego
- 150 g boczku wędzonego
- 1 marchewka
- szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 2 łodygi selera naciowego
- 400 g gęstej passaty pomidorowej
- szklanka bulionu
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
na sos beszamelowy
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 650 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj sos boloński: na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojony seler naciowy i marchew. Podsmaż i przełóż do garnka. Na patelnię wrzuć pokrojony boczek i mięso mielone. Smaż przez 10 minut i dodaj do warzyw.
2. Wlej wino i gotuj przez 3 minuty. Dodaj bulion i passatę pomidorową. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i gotuj przez około 30 minut.
3. Cukinię umyj, osusz i pokrój wzdłuż na długie Cukinie plastry. Podsmaż ją krótko na patelni po mięsie.
4. Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, wsyp mąkę, a po minucie, energicznie mieszając, wlej mleko. Gotuj chwilkę. Dopraw solą i gałką muszkatołową.
5. Posmaruj formę oliwą. Wylej porcję sosu beszamelowego. Ułóż połowę płatów lasagne, sosu bolońskiego i cukinii. Czynność powtórz. Wszystko posyp parmezanem. Piecz w 180 st. C przez ok. 45 minut. Potrawę udekoruj bazylią i tymiankiem.
Zobacz także: