Lasagna z cukinią i dwoma sosami

Cukinia, kabaczek i patison pochodzą od dyni. Na rynku można spotkać wiele różnych odmian tych warzyw. Pyszna i delikatna jest żółta cukinia Atena Polka oraz zielona okrągła – Tondo chiaro di Nizza
Cukinia, kabaczek i patison pochodzą od dyni. Na rynku można spotkać wiele różnych odmian tych warzyw. Pyszna i delikatna jest żółta cukinia Atena Polka oraz zielona okrągła – Tondo chiaro di Nizza123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 cukinie
  • 16 płatów lasagne
  • 150 g tartego parmezanu
  • listki bazylii i tymianku

na sos boloński

  • cebula
  • 350 g mięsa mielonego
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 marchewka
  • szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 400 g gęstej passaty pomidorowej
  • szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy

na sos beszamelowy

  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 650 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
Placki ziemniaczane z cukiniąStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?