Reklama

Lasagna z cukinią i dwoma sosami

Są lekkostrawne, niskokaloryczne i mają dużo potasu, wapnia i żelaza. Cukinie, kabaczki oraz patisony świetnie smakują w panierce i farszu, ale też na przykład w postaci zapiekanki.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 16 płatów lasagne
  • 150 g tartego parmezanu
  • listki bazylii i tymianku

Składniki na sos boloński

  • cebula
  • 350 g mięsa mielonego
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 marchewka
  • szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 400 g gęstej passaty pomidorowej
  • szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy

Składniki na sos beszamelowy

  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 650 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj sos boloński: na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojony seler naciowy i marchew. Podsmaż i przełóż do garnka. Na patelnię wrzuć pokrojony boczek i mięso mielone. Smaż przez 10 minut i dodaj do warzyw. 

2. Wlej wino i gotuj przez 3 minuty. Dodaj bulion i passatę pomidorową. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i gotuj przez około 30 minut. 

3. Cukinię umyj, osusz i pokrój wzdłuż na długie Cukinie plastry. Podsmaż ją krótko na patelni po mięsie. 

4. Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, wsyp mąkę, a po minucie, energicznie mieszając, wlej mleko. Gotuj chwilkę. Dopraw solą i gałką muszkatołową. 

Reklama

5. Posmaruj formę oliwą. Wylej porcję sosu beszamelowego. Ułóż połowę płatów lasagne, sosu bolońskiego i cukinii. Czynność powtórz. Wszystko posyp parmezanem. Piecz w 180 st. C przez ok. 45 minut. Potrawę udekoruj bazylią i tymiankiem.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy