Reklama

Lasagne w trzech kolorach

Prezentujemy przepyszny przepis na włoskie danie.

Składniki

  • 25 dag marchewki
  • 1 cebula D 3 pomidory
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • 1-2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 50 dag mielonego mięsa
  • mielona słodka papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 60 dag bulionu
  • 4 dag masła
  • 4 dag mąki
  • 25 dag śmietany kremówki
  • 25 dag mozzarelli
  • 1 pęczek bazylii
  • 6 płatów zielonego makaronu lasagne, np. szpinakowego
  • garść orzeszków piniowych

1. Marchew obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidory oczyścić z pestek, pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać marchewkę, smażyć kilka minut. Dołożyć mielone mięso, smażyć 5 minut. Pod koniec posypać słodką papryką, solą i pieprzem. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy. Podlać 100 ml bulionu. Dusić 5 minut.

2. Zrobić beszamel: rozgrzać w garnku masło, oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z resztą bulionu i śmietaną. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mozzarellę pokroić w plasterki.

Reklama

3. Na spodzie natłuszczonego żaroodpornego naczynia rozsmarować kilka łyżek sosu beszamelowego. Przykryć 3 płatami makaronu. Rozsmarować połowę mięsnej masy. Posmarować ją odrobiną beszamelu.

Przykryć połową plasterków mozzarelli. Na tym ułożyć resztę makaronu, mięsa i sos. Posypać listkami bazylii i orzeszkami piniowymi. Przykryć resztą mozzarelli. Lasagne wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut.


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy