Lasagne w trzech kolorach
Prezentujemy przepyszny przepis na włoskie danie.
1. Marchew obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidory oczyścić z pestek, pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać marchewkę, smażyć kilka minut. Dołożyć mielone mięso, smażyć 5 minut. Pod koniec posypać słodką papryką, solą i pieprzem. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy. Podlać 100 ml bulionu. Dusić 5 minut.
2. Zrobić beszamel: rozgrzać w garnku masło, oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z resztą bulionu i śmietaną. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mozzarellę pokroić w plasterki.
3. Na spodzie natłuszczonego żaroodpornego naczynia rozsmarować kilka łyżek sosu beszamelowego. Przykryć 3 płatami makaronu. Rozsmarować połowę mięsnej masy. Posmarować ją odrobiną beszamelu.
Przykryć połową plasterków mozzarelli. Na tym ułożyć resztę makaronu, mięsa i sos. Posypać listkami bazylii i orzeszkami piniowymi. Przykryć resztą mozzarelli. Lasagne wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut.