Lasagne z cielęcymi kotlecikami
Aby zapiekanka się nie rozpadała, należy kotlety rozbić na bardzo cienkie plastry. Będzie je łatwiej ułożyć na kostkach dyni.

Składniki
- 8 kotletów cielęcych
- 80 dag dyni hokkaido
- 10 dag boczku
- 2 kromki chleba
- 10 dag żółtego sera
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- po 1 szklance bulionu i mleka
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 ml śmietany 18 proc.
- sól, pieprz, chili
1. Zasmażyć masło z mąką, dolać bulion i mleko, wymieszać dokładnie, gotować 5 min. Dodać posiekaną natkę, pastę i śmietanę, doprawić.
2. Sos ostudzić, posmarować nim formę do zapiekania. Układać warstwami paski dyni, mięso i sos, powtórzyć 3 razy. Przykryć folią, wstawić do lodówki na 12 godzin. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 60 min. Wyjąć z pieca, na wierzchu ułożyć chleb pokrojony w kostki, pokrojony boczek i starty ser. Zapiekać jeszcze 30 min.