Lasagne z kozim serem
1. Szpinak płuczemy i osuszamy na sitku. Liście boćwiny myjemy i osuszamy, odcinamy łodyżki. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę i chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy szpinak i liście buraka szpinakowego, smażymy 2-3 minuty, mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
2. Z gałązek tymianku obrywamy listki. Do koziego sera dodajemy mleko, śmietanę, tymianek, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy na puszystą masę.
3. Płaty lasagne obgotowujemy w osolonej wodzie, studzimy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na dno wykładamy trochę masy serowej, na nią płaty lasagne, a następnie szpinak. W ten sam sposób układamy kolejne dwie warstwy. Resztą sera smarujemy wierzch i zapiekamy 35 minut w 180ºC.
4. Upieczoną lasagne dekorujemy gałąz
kami świeżego tymianku. Kroimy na porcje i podajemy z sałatką z pomidorów lub ogórkami małosolnymi.