Lasagne z sosem pomidorowym
Na wierzchu możesz ułożyć kilka pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz, następnie drobno posiekaj. Zeszklij na patelni. 2 Dodaj mięso i razem przesmaż. Mieszaj, by rozdrobnić ewentualne grudki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Smaż, dopóki mięso nie zacznie się lekko rumienić. Następnie dodaj do niego pomidory (jeśli świeże, pamiętaj, by wcześniej je sparzyć i zdjąć z nich skórkę) oraz przecier pomidorowy. Dopraw ziołami i duś pod przykryciem jeszcze 15 minut. 3 W garnku z osoloną wodą z dodatkiem 1 łyżki oleju gotuj płaty makaron tak, by się nie posklejały. Po wyjęciu z wrzątku hartuj je zimną wodą. 4 Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wyłóż makaronem, przykryj warstwą sosu i posyp serem. Czynności powtarzaj aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna pozostać warstwa makaronu. Posyp ją serem i zapiekaj przez 30 minut w 200 st. C.
Zobacz także: