Reklama

Lasagne z sosem pomidorowym

Na wierzchu możesz ułożyć kilka pomidorków koktajlowych.

Składniki

  • Makaron lasagne (15 płatów na 5 warstw)
  • 450 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
  • 1 przecier pomidorowy
  • 500 g mięsa mielonego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 dag żółtego sera (tartego)
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • oregano
  • bazylia (świeża lub suszona)
  • zioła prowansalskie
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obierz, następnie drobno posiekaj. Zeszklij na patelni. 2 Dodaj mięso i razem przesmaż. Mieszaj, by rozdrobnić ewentualne grudki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Smaż, dopóki mięso nie zacznie się lekko rumienić. Następnie dodaj do niego pomidory (jeśli świeże, pamiętaj, by wcześniej je sparzyć i zdjąć z nich skórkę) oraz przecier pomidorowy. Dopraw ziołami i duś pod przykryciem jeszcze 15 minut. 3 W garnku z osoloną wodą z dodatkiem 1 łyżki oleju gotuj płaty makaron tak, by się nie posklejały. Po wyjęciu z wrzątku hartuj je zimną wodą. 4 Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wyłóż makaronem, przykryj warstwą sosu i posyp serem. Czynności powtarzaj aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna pozostać warstwa makaronu. Posyp ją serem i zapiekaj przez 30 minut w 200 st. C.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy