Latem nie ma jak kurczak
Chcesz przyrządzić na obiad coś lekkiego i szybkiego? Wybór jest prosty, wypróbuj roladki z kurczaka nadziewane pomidorami.
Przygotowanie:
1 Cebule obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć cebulę, usmażyć. Dodać czosnek i pomidory, podsmażyć na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ostudzić.
2 Filety umyć, osuszyć, naciąć lekko i roztłuc na płaskie sznycle. Na mięsie rozłożyć równomiernie usmażoną cebulę z pomidorami i czosnkiem. Zwinąć ścisło w rulon, każdy filet zawinąć w plaster szynki, spiąć wykałaczkami.
3 Na patelni rozgrzać olej, włożyć roladki, zrumienić z każdej strony, przykryć, zmniejszyć ogień, podlać dwiema łyżkami wrzątku. Dusić 15 minut, od czasu do czasu przewracając. Pod koniec duszenia posmarować keczupem, trzymać na małym ogniu jeszcze pięć minut.
Zobacz także: