Latem nie ma jak kurczak

Chcesz przyrządzić na obiad coś lekkiego i szybkiego? Wybór jest prosty, wypróbuj roladki z kurczaka nadziewane pomidorami.

Roladki można nadziać oliwkami i serem pleśniowym
Roladki można nadziać oliwkami i serem pleśniowym123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 4 plasterki szynki
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 6 łyżek ostrego keczupu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól,
  • pieprz
50 min
4
Filety najlepiej rozbijać w torebkach foliowych, żeby nie uszkodzić tłuczkiem mięsa
Filety najlepiej rozbijać w torebkach foliowych, żeby nie uszkodzić tłuczkiem mięsa123RF/PICSEL

Przygotowanie:

1 Cebule obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć cebulę, usmażyć. Dodać czosnek i pomidory, podsmażyć na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ostudzić.

2 Filety umyć, osuszyć, naciąć lekko i roztłuc na płaskie sznycle. Na mięsie rozłożyć równomiernie usmażoną cebulę z pomidorami i czosnkiem. Zwinąć ścisło w rulon, każdy filet zawinąć w plaster szynki, spiąć wykałaczkami.

3 Na patelni rozgrzać olej, włożyć roladki, zrumienić z każdej strony, przykryć, zmniejszyć ogień, podlać dwiema łyżkami wrzątku. Dusić 15 minut, od czasu do czasu przewracając. Pod koniec duszenia posmarować keczupem, trzymać na małym ogniu jeszcze pięć minut.

Zobacz także:

Piotr Adamczyk do Krakowa nie przyjechał sam. Czy sprosta nowej roli?Styl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas