Łatwa szarlotka
Klasyczny, prosty przepis na najmodniejsze ciasto tego sezonu- szarlotkę.
Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja, miksujemy. Mąkę przesiewamy z budyniem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy do masy maślano- -jajecznej, na przemian z mlekiem, mieszamy.
2. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Do ciasta wciskamy cząstki owoców pozwalając, by w niektórych miejscach całkowicie przykryło jabłka. Pieczemy około 45 minut w 175ºC.
3. Szarlotkę 10-15 minut studzimy w blasze, następnie przekładamy na metalową kratkę, żeby całkowicie ostygła. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Podajemy ze schłodzoną bitą śmietaną.
Zobacz także: