Lazania ze szpinakiem
Przygotowanie:
Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju (ok. 5 min). Szpinak dokładnie opłucz (większe listki możesz posiekać). Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę i mieszając smaż, aż stanie się szklista. Wrzuć szpinak, duś ok. 5 min. Dodaj przeciśnięty czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
W rondelku roztop 2 łyżki masła. Dodawaj mąkę mieszając trzepaczką. Stopniowo wlej mleko i wciąż mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Dno wyłóż płatami makaronu, rozłóż połowę szpinaku, posmaruj beszamelem i posyp serem. Tak samo przygotuj kolejną warstwę. Przykryj pozostałymi płatami makaronu, posmaruj sosem i posyp pozostałym serem. Piecz ok. 20 min w temperaturze 180°C.
Zobacz także: