Leczo z kiełbasą
Składniki
na 10 porcji
- 3 cukinie
- 200 g pomidorów
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 2 cebule
- 2 zielone papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- słoiczek koncentratu pomidorowego, olej,
- pół łyżeczki ostrej papryki, kilogram kiełbasy
- 2 łyżki mąki, sól, pieprz
1. Papryki i cukinie kroję w kostkę. Pomidory sparzam i obieram ze skórki, kroję w kostkę. Wszystko wrzucam do garnka, wlewam pół szklanki wody, 5 łyżek oleju i duszę około 40 minut.
2. Cebulę kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę i szklę na oleju na patelni, przekładam do warzyw. Kiełbasę kroję w półplasterki, podsmażam na patelni, wrzucam do warzyw. Dodaję koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku.
3. Mąkę mieszam z 1/4 szklanki wody. Wlewam do leczo i gotuję jeszcze chwilę. Podaję z pieczywem.
Zobacz również: