Leczo z pieczarkami, cukinią i ziołami

Słowo „leczo” pochodzi z obszaru północnych Węgier. Mieszkańcy tego regionu tak określali połączenie papryki i pomidorów. Aby wydobyć jak najwięcej smaku z tej potrawy, należy dusić warzywa tak długo, aż częściowo się rozpadną
Słowo „leczo” pochodzi z obszaru północnych Węgier. Mieszkańcy tego regionu tak określali połączenie papryki i pomidorów. Aby wydobyć jak najwięcej smaku z tej potrawy, należy dusić warzywa tak długo, aż częściowo się rozpadną123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 żółte papryki
  • 6 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe, mięsiste pomidory
  • 1 szklanka passaty pomidorowej lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • po małej szczypcie mielonej kolendry, gorczycy oraz pieprzu ziołowego
Prosty przepis na wyborne leczoInteria KulinariaInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?