Leczo z pieczarkami, cukinią i ziołami
To proste, popularne danie przygotowane z dojrzałych warzyw urzeka smakiem. Podstawą leczo są pomidory i papryka, ale świetnie smakuje także z dodatkiem pieczarek czy cukinii.

Składniki
- 2 żółte papryki
- 6 pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 średnia cukinia
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 4 dojrzałe, mięsiste pomidory
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- olej słonecznikowy do smażenia
- 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- po małej szczypcie mielonej kolendry, gorczycy oraz pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
1. Na głębokiej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju, a następnie wrzuć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie posyp cebulę papryką w proszku i smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
2. Obierz i pokrój pieczarki oraz czosnek, dorzuć je do cebuli, wymieszaj
3. Umyj, (ale nie obieraj) cukinię i pokrój ją w niedużą kostkę. Seler naciowy posiekaj. Wrzuć je na patelnię.
4. Umyte papryki przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne i błonki. Pokrój warzywa w kostkę i dodaj do reszty.
5. Na koniec dołóż sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Oprósz warzywa solą, pieprzem czarnym i ziołowym, kolendrą oraz gorczycą. Wymieszaj i smaż przez 10 minut, mieszając.
6. Następnie wlej passatę pomidorową lub dodaj koncentrat. Duś wszystko przez około 20-30 minut, aż sos się nieco zredukuje. Podawaj leczo udekorowane natką.
Zobacz także: