Leczo z pikantną kiełbasą oraz trzema rodzajami papryki

Słowo „leczo” pochodzi z obszaru północnych Węgier. Mieszkańcy tego regionu tak określali połączenie papryki i pomidorów. Aby wydobyć jak najwięcej smaku z tej potrawy, należy dusić warzywa tak długo, aż częściowo się rozpadną
Słowo „leczo” pochodzi z obszaru północnych Węgier. Mieszkańcy tego regionu tak określali połączenie papryki i pomidorów. Aby wydobyć jak najwięcej smaku z tej potrawy, należy dusić warzywa tak długo, aż częściowo się rozpadną123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 papryki białe
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 pętko kiełbasy węgierskiej lub innej
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka smalcu
Prosty przepis na wyborne leczoInteria KulinariaInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?