Reklama

Leczo z pikantną kiełbasą oraz trzema rodzajami papryki

To proste, popularne danie przygotowane z dojrzałych warzyw urzeka smakiem. Podstawą leczo są pomidory i papryka, ale świetnie smakuje także z dodatkiem pieczarek czy cukinii.

Składniki

  • 2 papryki białe
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 pętko kiełbasy węgierskiej lub innej
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka smalcu

Sposób przygotowania:

1. Papryki oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w niedużą kostkę i wrzuć na rozgrzany smalec. Smaż przez 8-10 minut, aż się mocno zarumienią. 

2. Dodaj posiekaną cebulę, pokrojoną w plasterki kiełbasę, a po 3 minutach obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i paprykami w proszku. Smaż 10 minut i wlej passatę pomidorową. Duś 20-30 minut.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy