Lekka sałatka ziemniaczana z chrzanem

Składniki
- 150 g selera
- 50-70 g marchewki
- 500 g gotowanych ziemniaków
- 100 g jabłka
- pieprz, sól, sok z cytryny
na krem
- 4 łyżki chrzanu
- 4 łyżki majonezu
- 200 ml kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w skórce, po ugotowaniu obrać. Seler ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę zetrzeć drobno i nie gotować. Obrać jabłko, zetrzeć na grubej tarce i pokropić sokiem z cytryny. Przygotować krem: wymieszać chrzan ze śmietaną i majonezem. Zamiast śmietany można użyć jogurtu. Ziemniaki pokroić w kostki, dodać pokrojony seler, marchewkę, jabłko. Wszystko polać chrzanowym kremem i doprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Zostawić na jakiś czas w lodówce, niech się przegryzie.
Zobacz także: