Reklama

Lekka sałatka ziemniaczana z chrzanem

Składniki

  • 150 g selera
  • 50-70 g marchewki
  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 100 g jabłka
  • pieprz, sól, sok z cytryny

Składniki na krem

  • 4 łyżki chrzanu
  • 4 łyżki majonezu
  • 200 ml kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w skórce, po ugotowaniu obrać. Seler ugotować w osolonej wodzie. Marchewkę zetrzeć drobno i nie gotować. Obrać jabłko, zetrzeć na grubej tarce i pokropić sokiem z cytryny. Przygotować krem: wymieszać chrzan ze śmietaną i majonezem. Zamiast śmietany można użyć jogurtu. Ziemniaki pokroić w kostki, dodać pokrojony seler, marchewkę, jabłko. Wszystko polać chrzanowym kremem i doprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Zostawić na jakiś czas w lodówce, niech się przegryzie.

Reklama

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy