Lekka tarta cytrynowa
Idealny deser do popołudniowej kawy. Jest prosty w przygotowaniu i obłędnie smakuje!
Sposób przygotowania:
1. Przygotować kruche ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, odmierzyć 10 dag zimnego masła, przesiekać je nożem razem z mąką. Dodać żółtko, cukier oraz szczyptę soli. Zagnieść szybko ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 min.
2. W czasie kiedy ciasto się będzie chłodzić, przygotować cytrynową masę. Cytryny umyć, wyszorować szczoteczką z detergentem, sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć na tarce z małymi otworkami skórkę, następnie wycisnąć z owoców sok.
3. Stopić w rondelku pozostałe masło (uważać, żeby się nie przypaliło). Ubić jajka z cukrem na puszystą, jednolitą masę, dodając do nich stopniowo wyciśnięty sok z cytryny. Pod koniec ubijania dodać skórkę z cytryn oraz ostudzone masło. Wymieszać starannie.
4. Kruchym ciastem wylepić dno i boki tortownicy (nie trzeba jej smarować tłuszczem). Wylać na nie masę cytrynową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez ok. 30-40 minut.
Zobacz także: