Lekka wegetariańska pizza
Jest delikatna, łagodna w smaku i lekkostrawna.
Do miski wsyp drożdże, dodaj cukier oraz 50 ml wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 min. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę oleju, pozostałą wodę oraz rozpuszczone drożdże. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Włóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło swą objętość.
Do śmietany dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Cukinie umyj, osusz (nie obieraj). Ostrym nożem lub obieraczką do warzyw pokrój wzdłuż na cienkie paski.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj śmietaną. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wstaw blachę z ciastem. Piecz ok. 5 minut. Następnie ułóż plastry cukinii, wierzch skrop olejem, oprósz solą oraz pieprzem i piec kolejne 10 minut.
Ciasto (po podpieczniu) można posmarować zielonym sosem pesto.