Lekki krem z groszku
Zamiast śmietany możesz dodać jogurt.
Przygotowanie:
Zielony groszek rozmrażamy. Obraną cebulę kroimy w średniej grubości kostkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub siekamy drobno nożem. Możemy go również zetrzeć na tarce o małych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajemy groszek, zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy, aż groszek będzie miękki. Wyławiamy 2-3 łyżki groszku do dekoracji, osuszamy.
Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę, którą zaprawiamy zupę, mieszamy. Kiedy danie zgęstnieje, zabielamy śmietaną i zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Krem przelewamy do miseczek, dekorujemy groszkiem. Podajemy z bagietką z masłem czosnkowym.
Zobacz także: