Lekki krem z groszku
Zamiast śmietany możesz dodać jogurt.

Składniki
- 500 g mrożonego zielonego groszku
- 1500 ml bulionu warzywnego
- średniej wielkości cebula
- 2–3 łyżki masła
- łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zielony groszek rozmrażamy. Obraną cebulę kroimy w średniej grubości kostkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub siekamy drobno nożem. Możemy go również zetrzeć na tarce o małych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajemy groszek, zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy, aż groszek będzie miękki. Wyławiamy 2-3 łyżki groszku do dekoracji, osuszamy.
Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę, którą zaprawiamy zupę, mieszamy. Kiedy danie zgęstnieje, zabielamy śmietaną i zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Krem przelewamy do miseczek, dekorujemy groszkiem. Podajemy z bagietką z masłem czosnkowym.
Zobacz także: