Lekki obiad dla jarosza
Wykorzystaj sezon na świeże warzywa i podaj obiad bez mięsa!
Składniki na 4 porcje: 3-4 duże ziemniaki, 1 cebula, 1 średni por, 3-4 marchewki, 2-3 kolorowe papryki, 2 pomidory, 1/4 włoskiej kapusty, sól, pieprz, suszone zioła: bazylia, tymianek, liście laurowe, ostra papryka w proszku, 2-3 łyżki oleju, 1 łyżka masła.
Warzywa obrać, umyć, osuszyć. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Marchewkę pociąć w kostkę, por w plasterki, ziemniaki i seler w nieduże kawałki, kapustę poszatkować. Papryki bardzo dokładnie oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Rozgrzać olej, Wrzucić cebulę i paprykę, kilka minut smażyć, często mieszając. Dodać pozostałe warzywa. Całość jeszcze chwilkę smażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Jeśli mamy pomidory w puszce - rozdrobnić.
Warzywa zalać wodą (ok. 1,5 litra) lub wywarem przygotowanym z kostki, dodać przyprawy i gotować ok. 10 minut, wrzucić pomidory i gotować, aż składniki będą miękkie. Wyjąć liście laurowe, dodać masło i raz jeszcze doprawić do smaku.
Składniki na 4 porcje: 1 brokuł, 1/2 kalafiora, 4-6 małych marchewek lub 25 dag mrożonych marchewek miniaturowych, 1/2 litra mleka, 3 żółtka, 4-6 łyżek tartego żółtego sera, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Brokuł, kalafiory oczyścić, podzielić na różyczki, wrzucić oddzielnie do osolonego wrzątku na 2-3 minuty, przelać zimną wodą, dokładnie odsączyć. Marchewki obrać, pociąć na mniejsze kawałki, również gotować 3-4 minuty. (Mrożoną rozmrozić).
Zagotować mleko i zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki, doprawić solą, pieprzem i świeżo utartą gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia, dodać tarty ser i żółtka, bardzo dokładnie wymieszać.
Formę żaroodporną natłuścić i wysypać bułką tartą. Ułożyć warzywa i zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać ok. 30 minut.
Składniki na 4 porcje: 1/2 kilograma ziemniaków, 4 pomidory, 1 łyżka orzeszków pini lub sezamu, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki pesto bazyliowego, 2 łyżki wody, kilka gałązek świeżej bazylii lub rukoli, sól, pieprz.
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Rukolę umyć, dokładnie osuszyć.
Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do dość dużej miski. Wymieszać pesto, oliwę, wodę, sól i pieprz. Sosem polać ziemniaki, dobrze je wymieszać. Dodać pomidory, całość posypać prażonymi orzeszkami i pokrojoną zieleniną.
Składniki na 10-12 porcji: 1 kg ogórków wężowych, 250 ml śmietanki kremówki, 1 białko, 1 pęczek koperku, 2 ząbki czosnku, 2-3 gałązki mięty, 25 dag twarożku śmietankowego, 40 dag gęstej kwaśnej śmietany, sól, pieprz, 6 łyżeczek żelatyny, sok z cytryny, 1 pęczek rzodkiewek.
Dwa ogórki odłożyć, resztę obrać, pokroić drobno. Odłożone ogórki pokroić wzdłuż (najlepiej nożem szczelinowym) na cieniutkie plasterki, oprószyć solą, odłożyć. Do drobno pokrojonych ogórków dodać serek i gęstą śmietanę oraz pół pęczka posiekanego koperku. Zmiksować na gładki krem. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i czosnkiem.
Podłużną formę keksową wyłożyć folią przezroczystą. Na niej umieść dokładnie odsączone paski ogórków tak, aby jeden na drugi lekko zachodził, a ich brzegi zwisały poza formę.
Masę serową połączyć z rozpuszczoną żelatyną, ubitą śmietanką i pianą z białka. Połowę masy wymieszać z rzodkiewką pokrojoną w słupki, resztę połączyć z posiekaną miętą. Obie masy umieścić w formie. Przykryć zwisającymi ogórkami. Schładzać przez noc.
Składniki na 2 porcje: 1 średniej wielkości cukinia, 15 dag mozzarelli, 4 ząbki czosnku, 6-8 orzechów włoskich, sól, pieprz, oregano, bazylia, 4 łyżki oliwy z oliwek.
Cukinie umyć, odciąć końce, pokroić wzdłuż na cienkie paski. Czosnek drobno posiekać. Cukinie oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą, wymieszać z posiekanym czosnkiem. Posiekać orzechy włoskie.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o małych oczkach lub pokroić w drobną kostkę, wymieszać z posiekanymi orzechami i oregano, przyprawić do smaku. Plasterki cukinii posypać serem, zwinąć w roladki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Skropić lekko oliwą, piec (180°C) ok. 30 minut.
Składniki na 2-3 porcji: 2 średnie selery, 10 dag orzeszków ziemnych, 10 dag żółtego sera tartego, 2 jajka, 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 2 łyżki masła, olej, 1 cytryna, sól, pieprz.
Selery obrać, pokroić w dość cienkie plasterki, włożyć do wrzącej, osolonej wody i ugotować na półtwardo. Wyjąć z wody, osuszyć.
Orzeszki ziemne drobno posiekać, jajka roztrzepać. Kawałki selera panierować w kolejności: mąka (odłożyć 2 łyżki do sosu), jajko, orzeszki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Masło rozgrzać, zasmażyć na nim pozostawioną mąkę i dodać mleko, zagotować, doprawić pieprzem i dodać starty ser, cały czas mieszając. Selera podawać z sosem, cytryną i sałatą. Dekorować listkami ziół.