Reklama

Leniwe pierogi z bułką tartą

Tę potrawę zrobisz w kilka chwil. Do tego jest bardzo sycąca.

Składniki

  • 1/2 kg półtłustego lub tłustego twarogu
  • 7 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól

1. Ser przepuścić przez maszynkę do mięsa (jak ktoś lubi grudki, może tylko rozdrobnić go widelcem). Białka oddzielić od żółtek. Ser dokładnie wyrobić z żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z serem. Dodać mąkę, wymieszać, ciasto powinno być pulchne, niezbyt zbite. 

2. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, uformować średniej grubości wałek. Pokroić w ukośne kluski. Wrzucać je partiami na osolony wrzątek. Gdy wypłyną, gotować jeszcze minutę i wyławiać łyżką cedzakową. 

3. Bułkę tartą krótko przesmażyć na maśle. Polać gotowe kluski roztopionym masłem z bułką, udekorować natką pietruszki przed podaniem. 

Nasza rada 

Leniwe zwykle jada się na słodko, posypane cukrem, ale w wersji słonej też smakują wspaniale. Można dodać kleks kwaśnej śmietany.
Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy