Reklama

Letni strudel ze śliwkami

Słodkie, otulone delikatnym ciastem śliwki w towarzystwie lodów waniliowych są zdecydowanie warte grzechu.

Składniki na ciasto filo

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 7 łyżek wody
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżki oleju

Składniki na nadzienie

  • po 3 łyżki brązowego cukru i bułki tartej
  • 1/2 łyżki masła
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 szklanki śliwek (wypestkowanych i pokrojonych w plasterki)

Składniki dodatkowe

  • po łyżce oleju i masła

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto filo miksuj przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Następnie zagnieć je rękoma przez dwie minuty i zrób kulę. Uderz nią kilkakrotnie o stół i włóż do szczelnej torebki foliowej. Pozostaw w temp. pokojowej na 30 minut. 

2. Na suchej patelni zrumień bułkę tartą na złoty kolor, po czym dodaj masło i szybko wymieszaj. Wystudź, wsyp 2 łyżki brązowego cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu, połącz. W dużej misce wymieszaj śliwki z resztą cynamonu i brązowego cukru. 

Reklama

3. Stolnicę oprósz mąką i jak najcieniej rozwałkuj ciasto. Następnie rozciągaj je dłońmi, aby stało się prawie przezroczyste i zyskało wymiary ok. 60 x 90 cm. Całą powierzchnię posmaruj stopionym olejem z masłem, a następnie posyp równomiernie mieszanką bułki tartej. 

4. Wzdłuż krótszej krawędzi ułóż odsączone śliwki i zwiń ciasto w rulon. Podwiń końce pod spód i posmaruj wierzch oraz boki pozostałym tłuszczem. Piecz w temp. 190°C przez 35 minut.  

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy