Letni strudel ze śliwkami
Słodkie, otulone delikatnym ciastem śliwki w towarzystwie lodów waniliowych są zdecydowanie warte grzechu.
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto filo miksuj przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Następnie zagnieć je rękoma przez dwie minuty i zrób kulę. Uderz nią kilkakrotnie o stół i włóż do szczelnej torebki foliowej. Pozostaw w temp. pokojowej na 30 minut.
2. Na suchej patelni zrumień bułkę tartą na złoty kolor, po czym dodaj masło i szybko wymieszaj. Wystudź, wsyp 2 łyżki brązowego cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu, połącz. W dużej misce wymieszaj śliwki z resztą cynamonu i brązowego cukru.
3. Stolnicę oprósz mąką i jak najcieniej rozwałkuj ciasto. Następnie rozciągaj je dłońmi, aby stało się prawie przezroczyste i zyskało wymiary ok. 60 x 90 cm. Całą powierzchnię posmaruj stopionym olejem z masłem, a następnie posyp równomiernie mieszanką bułki tartej.
4. Wzdłuż krótszej krawędzi ułóż odsączone śliwki i zwiń ciasto w rulon. Podwiń końce pod spód i posmaruj wierzch oraz boki pozostałym tłuszczem. Piecz w temp. 190°C przez 35 minut.
Zobacz także: