Letnie menu
Lato to czas letnich imprez w ogrodzie. Jak skomponować idealne menu na takie przyjęcie?
Składniki:
1 bakłażan
Cukinia
1 czerwona papryka
500 g zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
5 gałązek tymianku
5 gałązek rozmarynu
100 ml Oleju
Sól, pieprz
600 g filetu z kurczaka
Warzywa pokroić w kostkę.
Czosnek i zioła drobno posiekać, zmieszać z olejem, doprawić solą i pieprzem. Mięso pokroić w długie paski, nadziać na szpadki i posmarować marynatą. Układać na rozgrzanym grillu. Warzywa grilować na przykrytej tacce, 2-3 minuty przed końcem grillowania również skropić marynatą.
Składniki:
1 ząbek czosnku
Po pół pęczka pietruszki i bazylii
175 g miękkiego masła
Sól, pieprz
22 cytryny
6 pstrągów
Czosnek i zioła drobno pokroić, zmieszać z masłem. Doprawić solą i pieprzem. Cytryny pokroić w plasterki. Ryby natrzeć solą i pieprzem, ponacinać skórkę ostrym nożem. Ryby nadziewać masłem ziołowym, obkładać cytryną i obwiązać nitką. Umieścić w rusztach do grillowania i grillować 10-15 minut. Podawać dekorowane bazylią.
Składniki:
400 g makaronu np. penne
Sól
2 puszki białej fasoli
100 g czarnych oliwek
3 małe pomidory
8 łyżek octu balsamicznego
1 łyżka średnio ostrej musztardy
Pieprz, cukier
8 łyżek oleju
Pół pęczka bazylii
300 g sera feta
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Fasolę i oliwki odcedzić, pomidory pokroić w cząstki.
Ocet zmieszać z musztardą, doprawić solą pieprzem i cukrem, dodać olej. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać, polać sosem, wymieszać ponownie. Dodać ser feta i bazylię.
Składniki:
4 płaty żelatyny
Laska wanilii
500 ml mleka
Szczypta soli
5 żółtek
125 g cukru
250 g śmietany
250 g truskawek
Mięta
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ. Mleko, sól, miąższ i laskę wanilii zagotować, laskę wanilii wyjąć. Żółtka utrzeć z 100 g cukru. Stopniowo dodawać mleko. Przelać do rondelka i ogrzewać na parze, cały czas ubijając, aż zgęstnieje (nie doprowadzać do wrzenia).
Krem przełożyć do miski, żelatynę odcisnąć i rozpuścić w gorącym kremie. Krem ostudzić. Śmietanę ubić i wmiesza,ć gdy krem zacznie tężeć. Rozdzielić do salaterek i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Truskawki i miętę pokroić i zmieszać z 25 g cukru, odstawić na 10 minut. Krem podawać z truskawkami.