Reklama

Letnie menu

Lato to czas letnich imprez w ogrodzie. Jak skomponować idealne menu na takie przyjęcie?

Grillowane warzywa i szaszłyki z kurczaka

Składniki:

1 bakłażan

Cukinia

1 czerwona papryka

500 g zielonych szparagów

2 ząbki czosnku

5 gałązek tymianku

5 gałązek rozmarynu

100 ml Oleju

Sól, pieprz

600 g filetu z kurczaka

Warzywa pokroić w kostkę.

Czosnek i zioła drobno posiekać, zmieszać z olejem, doprawić solą i pieprzem. Mięso pokroić w długie paski, nadziać na szpadki i posmarować marynatą. Układać na rozgrzanym grillu. Warzywa grilować na przykrytej tacce, 2-3 minuty przed końcem grillowania również skropić marynatą.

Reklama


 

Pstrągi z grilla z cytryną

Składniki:

1 ząbek czosnku

Po pół pęczka pietruszki i bazylii

175 g miękkiego masła

Sól, pieprz

22 cytryny

6 pstrągów

Czosnek i zioła drobno pokroić, zmieszać z masłem. Doprawić solą i pieprzem. Cytryny pokroić w plasterki. Ryby natrzeć solą i pieprzem, ponacinać skórkę ostrym nożem. Ryby nadziewać masłem ziołowym, obkładać cytryną i obwiązać nitką. Umieścić w rusztach do grillowania i grillować 10-15 minut. Podawać dekorowane bazylią. 

Sałatka z makaronem i fasolą

Składniki:

400 g makaronu np. penne

Sól

2 puszki białej fasoli

100 g czarnych oliwek

3 małe pomidory

8 łyżek octu balsamicznego

1 łyżka średnio ostrej musztardy

Pieprz, cukier

8 łyżek oleju

Pół pęczka bazylii

300 g sera feta

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Fasolę i oliwki odcedzić, pomidory pokroić w cząstki.

Ocet zmieszać z musztardą, doprawić solą pieprzem i cukrem, dodać olej. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać, polać sosem, wymieszać ponownie. Dodać ser feta i bazylię.


Krem bawarski z marynowanymi truskawkami

Składniki:

4 płaty żelatyny

Laska wanilii

500 ml mleka

Szczypta soli

5 żółtek

125 g cukru

250 g śmietany

250 g truskawek

Mięta

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ. Mleko, sól, miąższ i laskę wanilii zagotować, laskę wanilii wyjąć. Żółtka utrzeć z 100 g cukru. Stopniowo dodawać mleko. Przelać do rondelka i ogrzewać na parze, cały czas ubijając, aż zgęstnieje (nie doprowadzać do wrzenia).

Krem przełożyć do miski, żelatynę odcisnąć i rozpuścić w gorącym kremie. Krem ostudzić. Śmietanę ubić i wmiesza,ć gdy krem zacznie tężeć. Rozdzielić do salaterek i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Truskawki i miętę pokroić i zmieszać z 25 g cukru, odstawić na 10 minut. Krem podawać z truskawkami.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy