Limonkowa tarta
Limonki, mandarynki, ananasy... Prawdziwie rajskie smaki, które umilą nam zimowe popołudnia oraz wieczory.
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć. Owiń folią i schłodź w lodówce.
2. Wylep ciastem dno i boki formy żaroodpornej. Rozłóż na nim papier do pieczeni i rozsyp groch albo fasolę. Tak przygotowane wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz 20 minut.
3. Limonki sparz i zetrzyj z nich skórkę. Przekrój je na pół i przez sitko wyciśnij z nich sok. Wlej go do rondelka. Dołóż skórkę, cukier i masło. Podgrzej i wymieszaj.
4. Jajka roztrzep z żółtkami i przelej do garnuszka. Podgrzewając na niewielkim ogniu, wlewaj cienkim strumieniem sok limonkowy. Mieszaj, aż masa zgęstnieje.
5. Ciasto wyjmij na chwilę z piekarnika i zalej je limonkową masę. Wstaw ponownie i piecz jeszcze przez 10 minut.
6. Gotowe schłodź i udekoruj np. bitą śmietaną, plasterkiem limonki albo listkami mięty.
Zobacz także: