Limonkowa tarta

Limonki, mandarynki, ananasy... Prawdziwie rajskie smaki, które umilą nam zimowe popołudnia oraz wieczory.

Spód możesz zrobić z pokruszonych ciasteczek (250 g) wymieszanych z roztopionym masłem (100 g)
Spód możesz zrobić z pokruszonych ciasteczek (250 g) wymieszanych z roztopionym masłem (100 g)123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka cukru wanilinowego;

na masę

  • sok i skórka otarta z 3 limonek
  • 250 g cukru
  • 150 g masła
  • 4 jajka + 4 żółtka

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć. Owiń folią i schłodź w lodówce.

2. Wylep ciastem dno i boki formy żaroodpornej. Rozłóż na nim papier do pieczeni i rozsyp groch albo fasolę. Tak przygotowane wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz 20 minut.

3. Limonki sparz i zetrzyj z nich skórkę. Przekrój je na pół i przez sitko wyciśnij z nich sok. Wlej go do rondelka. Dołóż skórkę, cukier i masło. Podgrzej i wymieszaj.

4. Jajka roztrzep z żółtkami i przelej do garnuszka. Podgrzewając na niewielkim ogniu, wlewaj cienkim strumieniem sok limonkowy. Mieszaj, aż masa zgęstnieje.

5. Ciasto wyjmij na chwilę z piekarnika i zalej je limonkową masę. Wstaw ponownie i piecz jeszcze przez 10 minut.

6. Gotowe schłodź i udekoruj np. bitą śmietaną, plasterkiem limonki albo listkami mięty.

Zobacz także:

Kruche ciasto na tartęStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas