Limonkowo-cytrynowy na zimno
Kwaśna polewa przełamie słodycz ciasta.
Masło rozpuszczamy, studzimy. Ciastka rozgniatamy na pył i łączymy z masłem. Powstałą masą wykładamy dół tortownicy i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Z limonek ścieramy paski skórki i wyciskamy sok.
Ser trzykrotnie mielimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do sera razem ze 50 g kremu cytrynowego, połową soku cytrynowego, żelatyną, miksujemy. Masę przekładamy na ciasto i tortownicę wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, by sernik dobrze się ściął.
Krem cytrynowy przekładamy do miseczki, dodajemy sok i paski skórek z limonki, mieszamy. Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy, przekładamy na duży talerz i wierzch dekorujemy cytrynowym sosem. Kroimy na porcje i podajemy.
Zobacz także: